Microsoft‘un merakla beklenen yeni işletim sistemi Windows 10 hakkında yeni detaylar her geçen gün ortaya çıkıyor. Bugün yapılan bir açıklamada ise Windows 10 Sistem Gereksinimleri resmi olarak duyurulmuş durumda. 2015’in yaz ayları içerisinde çıkması planlanan yeni işletim sistemi ayrıca Windows 7 ve Windows 8 kullanıcıları için tamamen ücretsiz olarak sunulacak.

Microsoft bu hamlesi ile eski sürüm işletim sistemlerini tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor. Peki Windows 10 ile birlikte hangi yenilikler geliyor? İlk olarak başlat menüsünü tekrardan kullanıcılar ile buluşuyor. Başlat menüsü klasik ve kutucuklar olarak ikiye ayrılmış. Bu kutulara uygulamaları veya programlarımızı yerleştirebiliyoruz. Kutularda bulunan uygulamalarımız sürekli olarak güncelleniyor ve iletiler gelebiliyor. Ayrıca tam menünün boyutunu faremiz ile istediğimiz gibi ayarlayabiliyoruz. Menünün alt kısmında arama sekmesi yer alıyor. Bu sekmeden bilgisayarımızdan ve internet üzerinden veri arayabiliyoruz. Başlat menüsünün yanında bulunan aramaya tıkladığımızda ise bulut üzerinden arama yapabiliyoruz.

Windows 10 ile birlikte akıllı telefonumuzda ya da tabletimizde bulunan herhangi bir uygulamayı ya da oyunu bilgisayarımızdan da açabiliyoruz. Bu özellik Windows 8’de de bulunuyordu. Fakat kullanıcıların büyük bir bölümü Windows 8’e geçiş yapmadığı için bu özelliği yeni gibi kabul edebiliriz. Ayrıca açtığımız uygulamaları pencere modunda gösterebiliyoruz. Hatırlayacak olursak Windows 8 üzerindeki uygulamalar sadece tam ekran açılıyordu ve bu pek çok soruna yol açıyordu. Bu hata yeni işletim sistemi ile birlikte düzeltilmiş durumda. Eğer dokunmatik ekranlı bir cihaz kullanıyorsak bu sefer tam ekran açılıyor. Yani Windows 10 bizlere otomatik olarak en iyi hizmeti sağlıyor.

Yeni gelen özelliklerin belkide en iyisi açtığımız tüm pencerelerin aynı anda ekranımızda görüntüleyebilmemiz. Ayrıca birden fazla masaüstü de açabiliyoruz. Peki bu ne işe yarıyor? Örneğin masaüstünüzde pek çok program açtınız ve artık birbirlerinden ayırt edemiyorsunuz. O halde ikinci bir masaüstü açmanız yeterli olacaktır. Bu sayede yeni programlarınızı temiz bir ekrandan tekrardan görebilirsiniz. Farklı masaüstlerindeki programlar arasında geçiş yapmak isterseniz sadece programın üzerine tıklamanız yeterli olacaktır.

Bunların dışında bilgisayarım içerisinde hard diskinizdeki boş alanı kontrol etmek için artık her defasında sağ tıklayıp özelliklere bakmamız gerekmiyor. Çünkü hard disk simgesinin altında grafik olarak ne kadar boş alan kaldığını görebiliyoruz. Birden fazla hard disk varsa her birinde kendi alanlarını görebilirsiniz. Ayrıca DOS sistemi kullanıcıları da düşünülerek burada da bir yenilik yapılmış. Artık DOS içerisinde faremiz ile herhangi bir dosyayı kopyalayıp yapıştırabiliyoruz. Shift tuşuna basılı tuttuğumuzda ise DOS içerisinde metinleri faremiz ile seçip kopyalayabiliyoruz.

[ads1]

Evet sizlere Windows 10 ile gelen yeniliklerden kısaca bahsettim. Şimdi gelelim Windows 10 Sistem Gereksinimleri ile ilgili açıklanan bilgilere.

Minimum 32 bit (x86) Sistem Gereksinimleri

  • İşlemci: 1 GHz (PAE, NX ve SSE2 desteği)
  • Bellek: 1 GB
  • Gerekli boş disk alanı: İşletim sisteminin kurulabilmesi için gerekli görülen boş alan 16 GB olarak belirtiliyor.
  • Ekran kartı: WDDM 1.0 veya üzeri sürücüye sahip grafik aygıtı
  • DirectX: Dx 9

[ads2]

Önerilen 64 bit (x64) Sistem Gereksinimleri

  • İşlemci: 1 GHz (PAE, NX ve SSE2 desteği)
  • Bellek: 2 GB
  • Gerekli boş disk alanı: İşletim sisteminin kurulabilmesi için gerekli görülen boş alan 20 GB olarak belirtiliyor.
  • Ekran kartı: WDDM 1.0 veya üzeri sürücüye sahip grafik aygıtı
  • DirectX: Dx 9

Diğer Windows İşletim Sistemlerinin Sistem Gereksinimleri

Windows 8 sistem gereksinimleri

Windows 7 sistem gereksinimleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz